diumenge, 27 d’abril del 2008

Gurb

Cap al gener de 1939 sis soldats de Gavà són destinats a una línia defensiva de les tropes republicanes, muntada al voltant de Gurb (Osona). Les forces franquistes, però, ja són incontrolables i quatre d’aquests soldats perden la vida per l’impacte d’un projectil. Els dos supervivents comuniquen el lloc de la mort i les famílies demanen traslladar els cossos, enterrats en el terreny d’una masia. Se’ls denega el permís. Des d’aleshores els descendents de Gabriel Ivern, Antonio Olivella, José Roig i Juan Soler visiten la fossa periòdicament i fa anys que sol·liciten l’exhumació.
Quasi setanta anys més tard, Gurb serà la primera fossa on es realitzarà una exhumació, com a prova pilot del Projecte de Llei de fosses que ha presentat la Generalitat. Es farà paral·lelament a la tramitació parlamentaria de la llei, per no haver d’esperar mesos a establir una metodologia model. Aquest projecte preveu que les exhumacions només es puguin realitzar a petició dels familiars dels desapareguts o d’entitats sense ànim de lucre. Les despeses correran a càrrec de la Generalitat.
Es calcula que a Catalunya hi ha unes 180 fosses comunes, la majoria de soldats anònims. A partir d’ara es podrà reconèixer la dignitat d’aquestes persones i fer efectiu el dret dels familiars a tenir informació. No obstant, només s’estudiaran les peticions que constin de proves documentals, amb indicis suficients que justifiquin l’existència de la fossa.

dimecres, 23 d’abril del 2008

Darfur Now


La semana pasada el CCCB organizó unas jornadas sobre Darfur, enmarcadas en el programa “Geografía de las crisis olvidadas”, que se inició en 2007. Es un caso aislado, porque en occidente prácticamente nadie trata estos temas. Darfur es uno de esos dramas humanos, como el de Somalia, Uganda o el Congo, que cuestionan la ética de la comunidad internacional y que a nadie le interesa mencionar.

Unos pocos proyectos minoritarios intentan sacar a la luz, cada uno a su manera, la situación que se vive en estos países en conflicto permanente. Darfur Now es un ejemplo de este tipo de trabajos. Se trata de un documental de Ted Brown sobre la situación de esta zona del Sudán, contada a partir de seis personajes, desde perspectivas completamente distintas. Al margen de que el proyecto sea criticable, está claro que hoy por hoy es una de las pocas formas de informar a la población occidental sobre lo que los medios y la comunidad internacional tratan de esconder. Lamentablemente no es suficiente. No solo las imágenes, los análisis y las informaciones que nos llegan son escasas, sino que sorprende que ni siquiera la implicación (siempre cuestionable) de algunos actores tan conocidos como es el caso de George Cloony no haya conseguido sacar a la luz pública ni tan solo la punta del iceberg de la crisis humanitaria que vive en este país.

África apenas interesa a los medios y hoy tenemos un caso muy claro en la prensa española. Unos piratas somalíes han secuestrado un pesquero español y La Vanguardia dedica parte de la portada y la primera página de su sección Internacional a explicar los detalles de este secuestro. A continuación un pequeño artículo, de menos de media página, informa sobre conflicto permanente entre las distintas fuerzas de este país, que carece de estado desde 1990. Y eso es todo. Nadie sabe nada sobre Somalia y a nadie parece interesarle.

Comencem...

Res millor que una asignatura de la carrera per acabar de forçar-me a començar, per fi, un blog en condicions…(o això s'intentarà)